Den 1 augusti trädde avtalet mellan Göteborgs stad och nio kranskommuner* och förmedlingsföretaget Meal Makers i kraft.
Det ger de kommunala köken möjlighet att som komplement till grossistavtalet med Martin & Servera och köpa livsmedel, främst frysvaror och kolonialvaror, som närmar sig bäst före datum.
Maten kommer från olika producenter med Meal Makers som mellanhand.
Under förutsättning att varorna uppfyller samma krav som ställs i det vanliga avtalet, exempelvis gällande djurskydd, och håller ett lägre pris än grossistavtalet är det fritt fram för köken att handla.
– Men eftersom varorna säljs som hel- eller halvpall är det i praktiken de större köken som berörs. Maten måste ju hinna användas i tid, säger Ann Sagvall, upphandlingsledare på Göteborgs stad med inriktning på livsmedel.
Det var i januari 2019 som Göteborgs stad blev kontaktade av Meal Makers. Ett par månader senare inleddes ett test med fem kök, ett test som nu alltså resulterat i ett avtal för hela kommunen.
Köken anpassar inte sina menyer efter vilka varor med kort datum som finns tillgängliga, utan håller utkik efter önskade råvaror som passar i befintliga menyer.
Exempel på varor är som köpts in från Meal Makers är fiskburgare, fryst hackad mango, oliver, pannkakor och kycklingburgare.
– Vi har hela tiden haft en bra dialog med Martin & Servera, som har förståelse för att vi vill bidra till minskat matsvinn genom detta avtal, betonar Ann Sagvall.
Avtalet med Meal Makers gäller till och med oktober 2022, då även avtalet med Martin & Servera går ut.
– Det här är något som jag tror kommer starkt. Vi får se då om vi upphandlar på nytt som ett separat område eller om det blir ett delområde i grossistupphandlingen. Det beror på hur marknaden utvecklas, säger Ann Sagvall.
* Ale, Härryda, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndals Stad, Partille, Stenungsund, Tjörn
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer