En vanlig vardag äter ungefär var tredje svensk mat som är finansierad av skattemedel på äldreboenden, sjukhus och skolor. År 2013 stod svenskproducerade livsmedel för knappt hälften den totala livsmedelsförsäljningen till offentlig marknad.
Det är enligt Länsstyrelsen Västra Götaland och Västra Götalandsregionen för lite. Ett samarbete inleds nu för att göra det lättare för lokala livsmedelsaktörer att få in sina produkter i de offentliga köken.
– Den offentliga sektorns inköp av livsmedel har stor betydelse för de lokala livsmedelsföretagen, men också för djurvälfärden, miljön och arbetstillfällena, säger Peter Svensson, landsbygdsdirektör på Länsstyrelsen Västra Götaland.
Receptet är att stötta kommuner och producenter i deras arbete med offentlig upphandling och anbud. Den processledare som rent praktiskt ska arbeta med detta i en nyinrättad heltidstjänst heter Pernilla Fischerström, och hon kommer närmast från Dafgårds:
– Mitt fokus är att medverka till att producenterna och kommunerna hittar varandra, får förutsättningar för kompetensutveckling och att fler lokal- och regionalproducerade råvaror används i de offentliga måltiderna.
Ska öka andelen lokalproducerat
Länsstyrelsen Västra Götaland och Västra Götalandsregionen vill se mer lokalproducerade livsmedel i de offentliga köken. Pernilla Fischerström anställs för att få producenter och kommuner att hitta varandra.
| 2015-01-16
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer