Norrköping vill förbättra råvarorna för den mat som lagas i kommunens runt nittio kök. Andelen ekologiska livsmedel ska enligt kostpolicyn öka, något som också gäller för säsongsanpassade och närproducerade råvaror.
För nästa år är målet att den mat som serveras till 30 procent ska vara ekologisk och till 20 procent närproducerad. Idag är cirka sju procent närproducerat.
År 2020 ska dessa andelar höjas till 50 procent. Tillsammans med Upphandlingscenter har kommunen hittat en väg att både kunna uppfylla dessa mål och på samma gång hedra de regler som styr offentlig upphandling.
– Genom att dela upp upphandlingarna kan mindre producenter lämna anbud, förklarar Linda Holdaj, upphandlare vid Upphandlingscenter som bland annat betjänar Norrköping och Linköping.
Nu senast kammade Eklunds Chark hem upphandlingen av korv, isterband och fläskkött. Råvarorna uppfyller Miljöstyrningsrådets baskrav.
– Avtalet är värt 800 000 kronor per år och det gäller i två år, säger Linda Holdaj, som berättar att det inte kom in något anbud från de stora grossisterna.
Frukt och grönt samt skivat bröd kommer redan från lokala leverantörer. En upphandling av färs från naturbeteskött är på gång. Linda Holdaj räknar med att framöver få göra fler uppdelade livsmedelsupphandlingar:
– Om två år inför Norrköpings kommun samordnad varudistribution och det kommer självklart förenkla för de mindre leverantörerna.
Finns det någon gräns för hur ”fragmenterade” livsmedelsupphandlingarna kan bli?
– Svårt att säga, men det gäller ju att upphandlingarna är tillräckligt stora för att vara lönsamma för anbudsgivarna samtidigt som beställarna inte får förlora överblicken.
Små portioner uppmuntrar lokala matproducenter
I Norrköping ska inköpen av närproducerade och ekologiska livsmedel till kommunens kök öka. Upphandlingscenter delar upp livsmedelsupphandlingarna i små "munsbitar" för att locka fler lokala producenter att lämna anbud.
| 2014-04-14
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer