Snittkostnaden för råvarorna till en skollunch i grundskolan kostade under fjolåret i snitt 9,98 kronor. Det är enligt Skolmatens vänners kartläggning bland kommunernas kostchefer några ören mer än under året dessförinnan.
– Skolkockarna trollar med knäna och lagar ofta god mat för dessa pengar, säger Annika Unt Widell, dietist och projektledare vid Skolmatens vänner.
Undersökningen ger vid handen att kostnaderna, som redovisas per inskriven elev och inte per ätande elev, varierar kraftigt mellan kommunerna.
Livsmedelskostnaden för lunchen i landets varierar mellan 6,94 kronor och 14,74 kronor. I beloppet ingår endast råvaror, all mat och dryck, men inte exempelvis transporter och personalkostnader. Vuxnas ätande är också borträknat i enkätsvaren.
Den kommun som ligger högst lägger alltså mer än dubbelt så mycket som den som satsar minst. Kommuner med antagna politiska kostprogram satsar något mer än de som saknar sådana policydokument för matkvalitet.
– Personalen i skolköken säger att pengarna inte räcker till målen om till exempel ekologiskt och närproducerat, fortsätter Annika Unt Widell.
Svårt få “lunchtian” att räcka
Skolkockarna trollar med knäna och lyckas oftast laga god mat för den knappa tia som en svensk skollunch kostar i snitt. Skolmatens vänner noterar att allt mer offensiva mål på mer ekologiskt och närproducerat kräver mer pengar.
| 2014-06-26
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer