Köttet som serveras i svenska skolor och äldreboenden ska vara etiskt producerat. Det tycker Britt-Marie Stegs, vd för köttproducenten Hälsingestintan, borde vara en självklarhet.
– Kravet på svenska djurskyddsregler bör införas vid upphandling av kött. På så sätt kan vi säkra att det serveras kött som följer svenska lagar och den som äter köttet vet att djuren haft det bra, säger hon.
Till det ”etiska” räknar hon in faktorer som god djuromsorg, stressfri slakt samt låg klimat/miljöpåverkan. Idag serveras alltför ofta kött från djur som inte fått de goda uppväxtförhållanden som råder i Sverige.
– Ska våra barn och äldre vara hänvisade till det billigaste köttet från djur som inte på långa vägar haft det så bra som de uppfödda med svenska djurskyddskrav eller ska vi ställa krav som säkrar bra kött från djur som haft det bra?
Britt-Marie Stegs vill att vid offentliga upphandlingar ställs samma djuromsorgskrav som ställer på svenska köttproducenter. Hon poängterar att det inte handlar om att ensidigt värna svenska producenter.
– Om vi går före och ställer de här kraven i Sverige bidrar vi till att höja djurskyddsnivån i övriga Europa, eftersom många även fortsatt kommer att vilja exportera sina varor till oss.
En rad politiker och privatpersoner har undertecknat uppropet för bättre kött i offentliga måltider. Till de mer namnkunniga hör den folkpartistiska EU-parlamentarikern Marit Paulsen och miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.
“Svenska djurskyddskrav på allt kött”
Kräv svenska djurskyddsregler för allt offentligt upphandlat kött. Bakom det uppropet på nätet står Hälsingestintans vd Britt-Marie Stegs.
| 2014-09-03
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer