Region Värmland har nyligen avslutat flera livsmedelsupphandlingar. De har ett sammanlagt värde på cirka 250 miljoner kronor och sträcker sig över fyra år med start den 1 november.
Jämfört med tidigare avtal har andelen ekologiska, MSC-märkta och etiska livsmedel utökats med nästan en tredjedel. Genom att arbeta med färre leverantörer har antalet lastbilstransporter minskat med ungefär lika mycket.
Avtal har skrivits med en grossist som kommer leverera lokalproducerat kött, vilt, chark, ägg, potatis, rotfrukter och skafferivaror.
– Produktion och inköp av livsmedel är ett område där tydlig kravställning på ekologiska, närproducerade, svenska och etiska livsmedel hjälper oss att göra skillnad, Ola Persson, regionråd, i ett pressmeddelande.
Bakom avtalen ligger ett omfattande arbete där kostverksamhet och upphandlingsenheten samarbetat tätt, bland annat har provsmakningar och blindtester av olika livsmedel genomförts.
– Den här upphandlingen är ett exempel på hur olika slags verksamheter bidrar till och samarbetar för ett gemensamt mål som stärker hela vår organisation, säger Annika Lindgren, chef för Regionservice.
För att minska svinn kommer fler produkter med kort datum att köpas in. En strategi som även Göteborgs Stad anammat.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer