Lidköping, kommunen vid Vänern, ville i sin livsmedelsupphandling få möjlighet att på matborden spegla säsongsväxlingarna. Trots att planen endast var att inom rimliga gränser köpa närodlat under säsong misstyckte Menigo och Martin & Servera som överklagade.
– Vår tanke var att lokalt kunna köpa gös då den fiskas, servera jordgubbar från trakten och självklart se till att det finns grynkorv på grynkorvens dag, berättar Lennart Jonsson, upphandlingschef i Lidköpings kommun.
Efter sammanlagt tre överprövningar kunde avtal skrivas med antagna leverantörer. I förfrågningsunderlaget ställde kommunen krav på kontinuerliga uppföljningsmöten med leverantörerna för att gå igenom kvalitet, priser och leveranser.
– Vid dessa möten diskuteras även om det finns någon lokal producent som skulle kunna kontaktas av leverantören för eventuella affärer. Vi som kommun ska vara ett ”kitt” mellan vår leverantör och den lokala producenten.
Resultatet har inte låtit vänta på sig. Grynkorv från ett lokalt slakteri har serverats. Midsommarens jordgubbar kom från en lokal odlare och nu senast serverades spädgris från en lokal producent till eleverna på De la Gardiegymnasiet.
– Det är Dafgårds som har tagit kontakten med grisproducenten och startat ett samarbete.
Lennart Jonsson ser avtalet som en startpunkt:
– Det är när man väl har ett skrivet avtal som samarbetet börjar. Det gäller att inte bara låta det ”rulla på”.
Ville servera lokala specialiteter – så gick det sen
Matjättarnas motstånd mot att Lidköpings kommun ville spegla säsongsväxlingarna med närproducerade specialiteter gav stort eko i upphandlarvärlden häromåret. Upphandlingschef Lennart Jonsson och kostchef Nathalie Thorstensson är nöjda över att bland annat ha medverkat till att eleverna på De la Gardie serverats spädgris.
| 2014-09-26
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer