Andelen ekologisk mat i offentlig sektor ökade varje år från 1999 till 2019, men har sedan vänt nedåt. Det visar statistik från Ekomatcentrum.
2022 var andelen 37 procent jämfört med 38 procent för 2021.
Nästan hälften av landets kommuner och regioner uppger att de minskat de ekologiska inköpen under 2022.
Eva Fröman, verksamhetsledare för Ekomatcentrum, skräder inte orden:
– Offentlig sektor tampas med höga livsmedelspriser, antieko-politik och ett allmänt missnöje mot klimatsmart mat i måltidsverksamheterna, säger hon.
Örebro är den kommun som hade högst andel 2022, 70 procent. Därefter följer Malmö med 69 procent och Borlänge med 68 procent.
Bland regionerna ligger Jönköping i topp med 61 procent följt av Uppsala och Östergötland med 55 procent vardera.
Bland statliga verksamheter hamnar Länsstyrelsen i Västernorrlands län i topp med 67 procent följt av Lunds universitet med 63 procent och Linköpings universitet med 54 procent ekologiska inköp.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer