Branschorganisationen Svensk Fågel har frågat kommuner runtom i landet var kycklingen på tallriken kommer ifrån. Resultaten visar stora skillnader när det gäller vilken mat som serveras i landets skolbespisningar.
Trots larmrapporter från Swedwatch, som i en rapport i slutet av förra året beskrev allvarliga missförhållanden i thailändsk kycklingproduktion, fortsätter andelen importerad kyckling att vara hög.
Kommuner som Vingåker och Kungsbacka ligger på 100 procent svenskt medan det är lägre andel svenskt ursprung på andra håll. I Upplands Väsby är exempelvis mer än hälften av kycklingen importerad.
Undersökningen, som långt ifrån är heltäckande, visar att i snitt serverar 35 procent av de tillfrågade kommunerna 100 procent svensk kyckling och kalkon.
– Vi kan konstatera att det fortfarande inte är en självklarhet att servera svensk kyckling till våra barn och ungdomar, även om vi märker att allt fler kommuner vill upphandla mer svenskt. I många skolor serveras fortfarande kyckling och kalkon från länder där kraven på djurskydd, antibiotikaanvändning och arbetsförhållanden är betydligt lägre än de vi har i Sverige, säger Jenny Andersson, kycklingbonde och ordförande i branschorganisationen Svensk Fågel.
Vanliga importländer av kyckling som tillfrågade kommuner nämnt är Danmark, Lettland, Tyskland, Brasilien och Thailand.
Svensk Fågel frågade ett slumpmässigt urval av två kommuner per län i Sverige för att kunna ge en så god regional och nationell spridning som möjligt (endast en kommun tillfrågades i Jämtlands län). Av undersökningens 40 kommuner kom svar från 36. Många av de tillfrågade kommunerna visade sig ha en gemensam upphandlingsorganisation med flera andra kommuner eller ”hängavtal” på större kommuner så svaren på frågorna om upphandling i studien täcker sammanlagt 67 kommuner eller 23,1 procent av Sveriges alla kommuner.
Merparten av studien har genomförts genom telefonintervjuer, ett fåtal kommuner valde att svara via e-post.
Läs mer:
Nya revisioner gjorda i kycklingfabriker i Thailand
Vägrar bojkotta kycklingindustrin i Thailand
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer