Svensk offentlig sektor är långt från världsbäst på ekologisk mat. Hos de bästa kommunerna, Borlänge och Lund, är 49 procent av de livsmedel som köps in ekologiskt odlade.
I Köpenhamn är man snäppet vassare. Målsättningen, som är att nå 90 procent i slutet av året, är på god väg att infrias. Alla skolor har i och för sig inte tillagningskök. Medhavda matpaket är fortfarande rätt vanligt.
Københavns madhus, som driver på utvecklingen, har nu dessutom fått ett nytt uppdrag:
– Vi ska hjälpa övriga Danmark att servera mer ekologiskt och nå det nationella målet 60 procent, säger Birgitte Agger, direktör för Københavns madhus, till Sydsvenskan.
Även när det gäller det nationella ekomålet blir Sverige slaget av Danmark. Regeringen satte för flera år sedan 25 procent som ambitionsnivå, ett mål som sedan inte reviderats. Sammanlagt 47 kommuner, tio landsting och två regioner ligger idag över denna nivå.
I Sverige nedrustas arbetet med att främja ekologiska varor i offentliga kök. Nedläggningen av projektet Matlandet Sverige har slagit ekonomiskt mot Ekomatcentrum, vilket bland annat gör att statistikinsamling med ranking i Ekomatsligan kan komma att drabbas.
Den danska regeringen satsar samtidigt motsvarande en halv miljard svenska kronor på att premiera ekologisk odling. Förhoppningen är att fram till år 2020 dubblera den ekologiska arealen. Aktiva Økologisk Landsforening har 150 medlemsföretag, både tillverkare och förbrukare.
Sverige omkört i eko-ligan
Köpenhamns kommun arbetar mycket målmedvetet för att servera mat från ekologiska råvaror på dagis, skolor och äldreboenden. Målet är att redan mot årets slut nå en 90-procentig eko-andel.
| 2015-04-09
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer